Energieffektivisering  av villa - spara energi 

& pengar

Vanliga energieffektiviseringar för villa

Förbättra husets klimatskal 


- När det är kallt ute tillför vi värme i våra hus för att få en bra inomhustemperatur. Men en del av den här värmen läcker alltid ut. I äldre hus kan det som kallas för husets klimatskal göra att mycket av värmeenergin läcker ut, genom väggar, golv, fönster och tak. Genom att förbättra klimatskalet håller vi också värmen inne bättre, vilket gör att det behövs mindre värmetillförsel för att huset ska vara lagom varmt = vi sparar energi och får lägre uppvärmningskostnader! Andra positiva effekter när man förbättrar klimatskalet kan vara att man upplever mindre drag, komforten i huset kan bli bättre. 

Ändra uppvärmningskälla


- Att ändra uppvärmningskälla kan vara ett sätt att spara pengar. Jag tar alltid avstamp i ert utgångsläge. Kanske finns det redan en värmepump av något slag men att livslängden håller på att gå ut? Saker som måste tas hänsyn till är också din livsstil. Hur mycket skötsel behöver uppvärmningskällan? Har du till exempel tid och ork att elda i en vedpanna? Hur mycket kostar investeringen? Är det en investering som går att få igen tack vare den besparing som görs? Det finns mycket saker att ta hänsyn till.

Byt termostater på dina element


- Om dina termostater är äldre än 10 år kan det vara läge att byta. Nyare termostater reglerar värmen bättre gentemot rummets värme, och sparar därför energi. Nedan visar jag och min kollega Per hur enkelt det kan vara att byta en termostat; 


Byt termostater; Hitta rätt grejer till dina element


- Det som var svårast för mig med att byta termostaterna var att hitta rätt grejer. Det krävde lite efterforskning. Därför har jag gjort en liten guide här; 



Byt termostater; Fallgropar / att tänka på vid byte termostat


- Som med allt annat finns det vissa fallgropar att tänka på när man ska byta termostater. Jag listar några vanliga nedan;

- Har du ettrörs- eller tvårörssystem i ditt hus? Har du tvårörsystem kan du lugnt byta alla dina termostater. Men har du ettrörssystem kan det bli problem om du stänger av vissa element då det hindrar vätskan i elementen från att gå till nästa element. Klicka här för mer info hur du tar reda på det. 

- Vilken uppvärmning har du i ditt hus? Har du t ex fjärrvärme är det inga problem, men om du har en värmepump är det viktigt att tänka på hur samspelet mellan värmepumpen och elementen ser ut. Annars finns det risk för att du skickar på värme från pumpen samtidigt som elementen stryper cirkulationen. Alltså gas och broms samtidigt, vilket inte bara är dåligt för energieffektiviteten utan också gör att cirkulationspumpen slits i onödan. Se upp för detta. I regel när du har värmepump ska du justera värmen i huset genom att höja eller sänka värmen på pumpens display, och ha öppna element. Men! Av praktiska skäl kanske vissa rum ändå blir för varma, t ex om de ligger i söderläge. Och då kan man med hjälp av termostaten sänka temperaturen något i just det rummet, för att justera värmespridningen i huset. Det man ska akta sig för är att strypa på alla element, eftersom pumpen då får jobba hårt i onödan. 

- En annan "fallgrop" kan vara om du har en braskamin t ex, som du eldar i ibland. Om din värmepump inte har någon rumsgivare i det rum där du eldar, så vet den inte att värmen har höjts. Och den fortsätter skicka ut värme som om inget har hänt = värmen blir alltför hög och du får inte nytta av att du eldar. Här kan man behöva lägga till en rumsgivare till värmepumpen, så att den inte bara går på utetemperaturen, utan även på just temperaturen i det specifika rummet eller närliggande rum. 



Återvinn din värme


- Ofta går den varma inomhusluften bara rakt ut - man eldar för kråkorna. Men det finns sätt att råda bot på detta slöseri;

  • Installera en frånluftsvärmepump - värmen i luften som går ut återvinns och används för att värma vatten till element och/eller tappvarmvatten. Smart! 
  • Ändra ventilationen från självdrag till F-system - många äldre hus har självdrag. Vanliga problem med självdrag är att det blir för mycket ventilation på vintern, då temperaturskillnaden mellan den varma inomhusluften och den kalla utomhusluften är hög. På sommaren blir problemet det omvända, luften står still i huset med unken och instängd känsla. Vid installation av fläktar gör man att vinterns stora luftomsättning dämpas, samt sommarens för låga omsättning ökas. Sparar energi på vintern och ger en fräschare luft på sommaren. Dock kan det vara svårt att räkna på exakt hur mycket som man kan förväntas spara på detta. De största vinsterna är kanske istället ett bättre inomhusklimat. Fläktarna sätts antingen anslutna till kanaler som går från badrum/kök och uppåt. Eller sätts enklare fläktar i badrum, vilket också påverkar huset positivt genom att hjälpa till att ventilera ut fukten i badrummet. 
  • Installera FTX-system - FTX står för "frånluft, tilluft, värmeåtervinning". Med ett FTX-system i din villa återvinns 50-80 % av den värme som normalt sett bara går ut ur huset. Smart! Och lönsamt. Dessutom får du ett skönt inomhusklimat eftersom förvärmd luft återförs istället för att man tar in kall uteluft - mindre risk för drag och kallras. Det är lite av ventilationens rolls royce. 

Sänk inomhustemperaturen 1°C


- Det enklaste sättet att spara energi är att sänka inomhustemperaturen. På med tröja och tofflor. Men, jag vill här slå ett slag för att det faktiskt kan vara skadligt att ha en för låg inomhustemperatur under längre perioder. Kroppen blir utsatt för något som heter köldstress. Det finns samband mellan låg temperatur och hjärt-kärlsjukdomar och lungrelaterade sjukdomar, länk; klicka här. Ta hand om dig och din familj, ha inte överdrivet låg temperatur hemma! Det finns andra sätt att spara energi på, med ett bekvämt inomhusklimat året runt. 


Tänk på att välja rätt entreprenör


- En vanlig risk med att ändra saker i husets klimatskal, ventilation och/eller uppvärmning är att det kan bli fuktproblem om ändringen inte görs på rätt sätt. Ett klassiskt exempel på detta är personer som under 70-talets oljekris täppte för alla friskluftsventiler i sina hus. Energiräkningen blev lägre, men i värsta fall blev huset fukt- och mögelskadat för att fuktig luft inte längre kunde komma ut, med dyra renoveringar som följd. Att ta bort ventilationen i huset leder dessutom till en dålig innemiljö för dig och din familj. Alltså, se till att välja ett bra och seriöst bolag som vet vad de gör!



Våra tjänster

Energiutredning på plats

Hembesök där jag ställer frågor om din villa. Thermografering med värmekamera kan göras som tillval vid önskemål. Detta görs I Nässjö, Eksjö, Sävsjö, Vetlanda, Tranås med omnejd. När analysen är klar får du en rapport via e-post med förslag på åtgärder samt hur mycket energi och pengar som kan sparas.

Klimatdeklaration

Vi hjälper dig med klimatdeklarationen av din byggnad med program utformade specifiket för detta och som bygger på Boverkets uppdaterade klimatdata, för att ni ska kunna få slutbesked från kommunen.